Zsenge friss zöldbabból, egyenesen a kertből, nagyon finom. A gombóc különlegesen pikáns. Mi szeretjük. Télen is készíthető, fagyasztottból is. Mikor már kicsit unalmasnak tűnik a zöldbab, különösen, ha sok terem, akkor egy kicsit másképp készítve már lehet izgalmas.
Hozzávalók:
- 1 jó marék zöldbab
- 2 + 3 db burgonya a levesbe és a gombócba
- 1 db vöröshagyma, 2 db fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- Só, bors, pirospaprika igény szerint
- 2 dl tejföl + 1 dl tejszín
Gombóchoz:
- 2 db burgonya nyersen reszelve, apró lyukú reszelőn
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg házi, vagy gyulai féle kolbász
- Liszt igény szerint kb 2 evőkanál
- 1 db tojás
Elkészítés:
A vöröshagymát megdinszteljük, a zöldpaprikát is hozzáadjuk, megszórjuk piros paprikával felöntjük vízzel. Beletesszük az összevágott zöldbabot és a 3 db burgonyát, sózzuk, borsozzuk. Míg fő elkészítjük a gombócot. A burgonyát nyersen lereszeljük. A szalonnát, kolbászt ledaráljuk. Összekeverjük ezeket, adunk hozzá egy tojást és annyi lisztet mondjuk két kanállal, hogy gombóccá tudjuk vizes kézzel formálni. Ha szükséges sózzuk, de valószinű nem is kell. Ha megfőtt a leves, tegyük hozzá a tejfölös habarást, ha forr gombócokat főzzük bele. Végén reszeljük rá a két gerezd fokhagymát is.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!