Kerekrépa, nálunk Zalában általában így hívják, tulajdonképpen tarlórépa, ami nagyon régi kultúrnövény. Savanyítva kitűnő étel készíthető belőle. Tartalmaz kálciumot, magnéziumot, C vitamint. Most bemutatom a savanyítást házilag, egyszerűen gyorsított eljárással..
A répákat vastaglyukú reszelőn, legjobb erre a célra a tökgyalu, gyaluljuk le. Szükség van egy öt literes befőttes üvegre, vagy akinek van, használhat cserépedényt is.

Répa savanyításához fűszerek:
- Só, bors szemes, babérlevél, érettebb csöves paprika zöld és píros.
- Az öt literes üveghez kb.4 kg répa szükséges.
Gyaluljuk le a répákat. Rétegezve a fűszerekkel /só nélkül/ jól lenyomkodva rakjuk az üvegbe. Forraljunk sós vizet, só a mennyiségtől függ, de annyi mintha ételt sóznánk. Hűtsük ki és öntsük a répára. Nyomassuk le nehezékkel. Egy tüllbe, vagy szellős ruhába tegyünk egy szelet, lehetőség szerint kovászos kenyeret, ezt helyezzük a tetejére. Ezt másnap vegyük le. Tegyünk a tetejére egy kistányért. Másnap a felesleges vizet is öntsük le róla, annyi maradjon, hogy ellepje. Egy hét múlva már fogyasztható lesz.

Répaleves
Hozzávalók:
- 1 kg savanyított répa
- 60 dkg vegyes hús /füstölt és nyers/
- 1 db vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
- Fél liter paradicsomlé /házi/
- 1 evőkanál piros őrölt paprika
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A vöröshagymát megdinszteljük és a húsokat erre tesszük, feleresztjük vízzel, félig megfőzzük. Belerakjuk a répát, felöntjük paradicsommal és megfőzzük. Végén készítsünk egy píros paprikás, fokhagymás rántást, ezzel besűrítjük. Más fűszer nem kell, a répában benne van.

Tálalhatjuk tejföllel.
Tipp: a készétel tetejére egy gerezd fokhagymát reszelhetünk.
JÓ ÉTVÁGYAT!