Szinte mindenki által kedvelt savanyúság. Ez sem igényel sok időt, munkát, már úgy értem túlságosan. Egyszerű, felöntő levet sem kell külön készíteni hozzá. Csak bátran kezdőknek is.
Hozzávalók:
- 2 kg fejes káposzta
- 2 kg uborka vékony héjú, közepesig
- 1 kg vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db piros kápia paprika
- 3 evőkanál só
- 1 evőkanál őrölt bors vagy ízlés szerint
- 1 dl 20 %-os ecet
- 25 dkg cukor, vagy ízlés szerint
- 1 teáskanál natriumbenzonát
- 1 mokkáskanál borkénpor
Elkészítése:
Legyaluljuk a káposztát, hagymát, uborkát, azt héjastul. Természetesen jól megmossuk a zöldségeket. A sárgarépa egyik felét nagylyukú reszelőn lereszeljük, a másik felét gyalulhatjuk. A piros paprikát csíkokra vágjuk, színessé teszi a savanyúnkat. Az összes hozzávalókat belerakjuk, jól átkeverjük. Kis idő multával kóstoljuk meg, ha szükséges még adhatunk hozzá cukrot, ecetet stb, ízlésünknek megfelelően. Más dolgunk nem lesz, időnként kevergessük át. Lefedjük, állni hagyjuk legalább 12 órát, de hagyhatjuk másnapra is. Akkor üvegekbe rakjuk levével együtt, elosztva azt, jól lenyomkodjuk, hagyjuk lefedetlenül, csak konyharuhával takarjuk le, rövid időre egy-két órára. Azután zárjuk le és mehet a kamra polcra.
Tipp. Van, aki tesz bele köménymagot is.
JÓ ÉTVÁGYAT!