Ez az orosz káposztaleves, ahogy én készítem. Nem bonyolult, finom, nem savanyú káposztából. Legfinomabb marhahúsból. Most én húsos karajcsonttal főztem. Tejföllel, vagy annélkül mindenhogy jó.
Hozzávalók:
- 1 kg húsos karajcsont
- 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa és petrezselyemzöldje is
- ½ zellergumó
- 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb káposzta, vagy egy fél
- 3 db babérlevél, só, bors, majoránna, kömény, borsikafű
- 2 db zöldpaprika
- Tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A húsos csontot, 2 db sárgarépát, 2 db fehérrépát, zöldjét, zellert, 1 db vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, babérlevelet, sót, borsot, 1 db paprikát kb. 4 liter vízzel félig megfőzzük. A káposztát felvágjuk, nem szoktam gyalulni. 1 db vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 szál sárgarépát, amit karikákra vágtunk és a felvágott zöldpaprikát megdinsztelünk zsiradékon. Legjobb a házi zsír. A felvágott káposztát, valamint a megdinsztelt hagymát beletesszük a levesbe. Teszünk bele igény szerint majorannat borsikafűt, köményt. Készre főzzük.
Tipp: van, aki tesz bele rántást, tejfölt. Én nem szoktam, tejfölt csak tálaláskor bőven.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!