Ízelítő terményeink felhasználásából, ivólevek, paradicsomból, őszibarackból, ringló szilvából. Sárga paradicsom, amit imádunk, piros paradicsom az is többféle. Apróbb paradicsomból rozmaringgal télire felöntő lével. Lecsó alap, nyersen paradicsomból, paprikával. Lecsó sárga paradicsommal is. Savanyúságok a teljesség igénye nélkül.
Hozzávalók:
- Gyümölcsök, őszibarack, ringló szilva, citrom, ízlés szerint, egy kis méz az ívó léhez
- Paradicsom opciós mennyiségben, ehhez csak só, esetleg tartósító
- Lecsó alaphoz: paradicsom, paprika, nyersen
Elkészítés:
A gyümölcs ivóléhez a gyümölcsöket kimagozzuk, héjastul egy-két citrom levével, némi vízzel feltesszük főni. Ha, szét főtt turmixoljuk le. Szűrőn engedjük át, paszírozzuk. Tetszőleges hígítással, vízzel felöntve tegyük vissza forralni. A víz mennyisége attól függ milyen sürűségű, rostos levet szeretnénk. Nincs benne tartósító. Nem télire készítve.
A paradicsomléhez, tegyük fel a jól megmosott, kettévágott, vagy darabolt paradicsomokat főni. Amikor jól szétfőtt, ezt is turmixoljuk, majd szűrőn paszírozzuk át. Tegyük fel vissza a levet, pici sóval, tartósítóval, ha télire szeretnénk, főzzük el a habját, tegyük forrón üvegekbe, zárjuk le. Tegyük száraz dunsztba.
A lecsó alaphoz tegyünk fel vizet forrni, sóval, szódabikarbónával. Ebbe a forró vízbe dobjuk bele a paradicsomokat egészben, pár percre. Szedjük ki, húzzuk le a héját, könnyen lejön. Szeleteljük fel. Üvegekbe egy sor paradicsom, egy sor zöldpaprika, míg tele lesz, tetejére só. A paprikát is felszelve ugyanígy a forró vízbe dobjuk, szintén pár percre.
Semmi lé nem kerül rá külön, ereszt annyit majd , hogy ellepi. Tehetünk rá esetleg kevés tartósítót is, de nem fontos. Az üvegeket lezárva, tegyük egy lábasba, aminek az aljára rakjunk újság papírt. Öntsünk bele langyos vizet, és kezdjük el lassan forralni, ha már gyöngyözik onnantól számítva 20 percig dunsztoljuk. Ebbe a vízbe hagyjuk majd kihűlni. Ez egy hagyományos módszer, ha nincs befőző automatánk.
Az apró paradicsomokat rakjuk üvegekbe, rozmaringgal. Készítsünk egy savanyúság felöntőlét, de csak hidegen töltsük fel.
Általában a következőket konzerválom: Lekvárok: barack, szilva, szeder, áfonya, körte, bodzabogyó, rózsa, füge,ketchup, pirosarany, zakuszka, lecsó alap, paradicsomlé. Savanyúságok: uborka, vegyes vágott, almapaprika, cukkini, karfiol, káposzta.Receptek külön megtalálhatók.
JÓ KÉSZÍTÉST!