Pirimama konyhája
  • Kezdőlap
  • Levesek
  • Főételek
  • Desszertek
  • Mindenmás
  • Kapcsolat
Befőzés tartósítás aszalás  /  2019-10-07

Nyár ízei üvegekbe zárva konyhámban

by Pirimama
Nyár ízei üvegekbe zárva konyhámban

Ízelítő terményeink felhasználásából, ivólevek, paradicsomból, őszibarackból, ringló szilvából. Sárga paradicsom, amit imádunk, piros paradicsom az is többféle. Apróbb paradicsomból rozmaringgal télire felöntő lével. Lecsó alap, nyersen paradicsomból, paprikával. Lecsó sárga paradicsommal is. Savanyúságok a teljesség igénye nélkül.

Hozzávalók:

  • Gyümölcsök, őszibarack, ringló szilva, citrom, ízlés szerint, egy kis méz az ívó léhez
  • Paradicsom opciós mennyiségben, ehhez csak só, esetleg tartósító
  • Lecsó alaphoz: paradicsom, paprika, nyersen

Elkészítés:

A gyümölcs ivóléhez a gyümölcsöket kimagozzuk, héjastul egy-két citrom levével, némi vízzel feltesszük főni. Ha, szét főtt turmixoljuk le. Szűrőn engedjük át, paszírozzuk. Tetszőleges hígítással, vízzel felöntve tegyük vissza forralni. A víz mennyisége attól függ milyen sürűségű, rostos levet szeretnénk. Nincs benne tartósító. Nem télire készítve.

A paradicsomléhez, tegyük fel a jól megmosott, kettévágott, vagy darabolt paradicsomokat főni. Amikor jól szétfőtt, ezt is turmixoljuk, majd szűrőn paszírozzuk át. Tegyük fel vissza a levet, pici sóval, tartósítóval, ha télire szeretnénk, főzzük el a habját, tegyük forrón üvegekbe, zárjuk le. Tegyük száraz dunsztba.

A lecsó alaphoz tegyünk fel vizet forrni, sóval, szódabikarbónával. Ebbe a forró vízbe dobjuk bele a paradicsomokat egészben, pár percre. Szedjük ki, húzzuk le a héját, könnyen lejön. Szeleteljük fel. Üvegekbe egy sor paradicsom, egy sor zöldpaprika, míg tele lesz, tetejére só. A paprikát is felszelve ugyanígy a forró vízbe dobjuk, szintén pár percre.

Semmi lé nem kerül rá külön, ereszt annyit majd , hogy ellepi. Tehetünk rá esetleg kevés tartósítót is, de nem fontos. Az üvegeket lezárva, tegyük egy lábasba, aminek az aljára rakjunk újság papírt. Öntsünk bele langyos vizet, és kezdjük el lassan forralni, ha már gyöngyözik onnantól számítva 20 percig dunsztoljuk. Ebbe a vízbe hagyjuk majd kihűlni. Ez egy hagyományos módszer, ha nincs befőző automatánk.

Az apró paradicsomokat rakjuk üvegekbe, rozmaringgal. Készítsünk egy savanyúság felöntőlét, de csak hidegen töltsük fel.

Általában a következőket konzerválom: Lekvárok: barack, szilva, szeder, áfonya, körte, bodzabogyó, rózsa, füge,ketchup, pirosarany, zakuszka, lecsó alap, paradicsomlé. Savanyúságok: uborka, vegyes vágott, almapaprika, cukkini, karfiol, káposzta.Receptek külön megtalálhatók.

JÓ KÉSZÍTÉST!

Tags

  • gyümölcsök
  • spájz
  • tartósítás
  • zöldség

Bejegyzés navigáció

Scsi leves
Birssajt

Kedveseim!

Csániczné Bécs Piroska vagyok, de szólítsatok egyszerűen csak Pirimamának! Nagyon szeretek sütni, főzni, a régi megszokott recepteket kicsit csűrni-csavarni. Az unokák a gyerekek, menyek és a papa is nagyon szereti a főztömet. Remélem a receptjeimmel Ti is magatok köré tudjátok gyűjteni kicsit a családotokat, mert nincs boldogabb dolog, mint mikor az egész család egy(két) asztalnál leülve együtt falatozik.

Legutóbbi bejegyzések

  • Nyújtott rétes
  • Húsgombócok fűszeres szószban sütve
  • Pulykamell tekercs
  • Salátafőzelék tojáslepénnyel
  • Banán kenyér

Archívum

  • 2021 május
  • 2021 április
  • 2021 március
  • 2021 február
  • 2021 január
  • 2020 december
  • 2020 november
  • 2020 október
  • 2020 szeptember
  • 2020 augusztus
  • 2020 július
  • 2020 június
  • 2020 május
  • 2020 április
  • 2020 március
  • 2020 február
  • 2020 január
  • 2019 december
  • 2019 november
  • 2019 október
  • 2019 szeptember
  • 2019 augusztus
  • 2019 július
  • 2019 június
  • 2019 május
  • 2019 április
  • 2019 március
  • 2019 február
  • 2019 január
  • 2018 december
  • 2018 november

Címkék

  • almás (7)
  • befőzés (11)
  • burgonya (9)
  • csirkemell (7)
  • cukkini (5)
  • cukormentes (5)
  • diabetikus (6)
  • diétás (12)
  • egyszerű (8)
  • egészséges (8)
  • főzelék (7)
  • gomba (12)
  • gombóc (5)
  • gyerekek kedvence (8)
  • gyümölcsök (5)
  • hagyma (8)
  • keksz (5)
  • kelt (5)
  • krémleves (9)
  • káposzta (5)
  • lekvár (9)
  • leves (21)
  • medvehagyma (6)
  • narancs (6)
  • paradicsomos (5)
  • pikáns (5)
  • piskóta (8)
  • sajt (13)
  • saláta (7)
  • sós (5)
  • sütemény (9)
  • süti (26)
  • tejszín (5)
  • tojás (5)
  • torta (5)
  • tészta (9)
  • töltött (7)
  • túró (5)
  • túrós (6)
  • vegyes (5)
  • zöldbab (5)
  • zöldség (29)
  • zöldségek (5)
  • zöldségleves (10)
  • édesség (14)

Receptek naptár szerint

2023. május
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Legutóbbi bejegyzések

  • Nyújtott rétes
  • Húsgombócok fűszeres szószban sütve
  • Pulykamell tekercs
  • Salátafőzelék tojáslepénnyel

Kategóriák

  • Befőzés tartósítás aszalás
  • Desszertek
  • Főételek
  • Levesek
  • Mindenmás

Archívum

  • 2021 május (2)
  • 2021 április (3)
  • 2021 március (3)
  • 2021 február (2)
  • 2021 január (3)
  • 2020 december (7)
  • 2020 november (4)
  • 2020 október (4)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (5)
  • 2020 július (4)
  • 2020 június (3)
  • 2020 május (5)
  • 2020 április (5)
  • 2020 március (6)
  • 2020 február (7)
  • 2020 január (7)
  • 2019 december (9)
  • 2019 november (7)
  • 2019 október (8)
  • 2019 szeptember (9)
  • 2019 augusztus (11)
  • 2019 július (10)
  • 2019 június (14)
  • 2019 május (19)
  • 2019 április (16)
  • 2019 március (16)
  • 2019 február (9)
  • 2019 január (2)
  • 2018 december (1)
  • 2018 november (9)

Pirimama konyhája Facebook

Facebook Pagelike Widget

Kapcsolat és adatok kezelése

  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Kapcsolat
  • © 2018 Pirimama konyhája. All Rights Reserved.

A weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében.

Az “Elfogadom” gombra kattintva hozzájárul a cookie-k (sütik) használatához.

A sütikről többet megtudhat a beállítások alatt.

Pirimama konyhája
Powered by  GDPR Cookie Compliance
A cookie-k kezelése

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi – azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas – jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat – tekintettel arra, hogy a felhasználása során a teljes IP cím tárolása nem történik meg – önmagában semmilyen módon nem képes az ügyfelet, azaz a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg.

A cookie-k használatát a böngészőjében akár minden egyes weboldalra vonatkoztatva is letilthatja. A baloldali menüben ugyanakkor a pirimamakonyhaja.hu oldal cookie beállításait tekintheti meg.

Szükséges cookie-k (sütik)

A sütik használatát Ön kikapcsolhatja (a gomb “Kikapcsolva” állapota jelzi ezt) vagy engedélyezheti ezen az oldalon.

Kikapcsolt állapot esetén minden egyes alkalommal, mikor az oldalunkra látogat a sütik kérdése ismét felmerül majd, és ismét engedélyeznie vagy kikapcsolnia kell a gombot, hiszen a beállításait nem tudjuk rögzíteni.

A weboldal Adatvédelmi Tájékoztatója

További információk az Adatvédelmi Tájékoztató oldalán.