Ez egy nagyon finom csemege. Használható süteményekhez, kuglófokba, muffinba, püspökkenyérbe. Elkészítése sok időt vesz igénybe. Nem is könnyű. Megéri a fáradságot, ha van időd.
Hozzávalók:

- 2-3 kg birs tísztitva, felvágva magháza eltávolítva
- 1 ½ kg cukor, van mikor több is
- 2 db citrom
- Fahéj, szegfűszeg, ánizs, ízlés szerint
- Magvak. Dió, mogyoró, mandula, aszalt gyümölcsök
Elkészítése:


Azt, hogy mennyi kell ennyi anyaghoz azt megmondani nem lehet, mert a rossz részektől meg kell tísztitani. A gyümölcsöket alaposan tisztítsuk meg, dörzsöljük jól át, a szőrös részektől. A foltokat is távolítsuk el. Hámozni nem kell, sőt a héja az kell. A magházakat vágjuk ki. Ezt rakjuk fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Tegyük bele az egy citromot, felvágva. Szegfűszeggel együtt főzzük puhára. Turmixoljuk le. Főzzük tovább, fahéjjal, ánizzsal és az egy citrom levével. Ekkor már nagyon kevergetni kell. Főzzük jó fél órát, majd adjuk hozzá a cukrot és azzal is főzzük legalább fél órát, vagy ha nem elég sűrű akkor tovább. Ha már kész, akkor szoktam bele rakni a magvakat, aszalványokat. Külön-külön teszem, hogy legyen ilyen is, meg olyan is. Különféle formákba öntöm, amelyek aljára legújabban sűtőpapírt teszek. Addig szárítgatom, fordítgatom, amíg kemény nem lesz, ez hosszadalmas. Ha fűtés van, akkor radiátorra is lehet, ha nincs ablakba, napra, vagy légkeveréses sütőbe néha-néha 70 fokra állítva, többször.

Tipp. A szárítgatás az türelemjáték, de megéri.
JÓ KÉSZÍTÉST KÍVÁNOK!