Ez egy kora tavaszi változat, ahány konyha annyiféleképpen készítjük. Tulajdonképpen ha a hozzávalókat előre elkészítjük, hamar megvan és sok dolgunk nincs vele.
Tavaszi, vagy téli változat amikor már a hűtőből, kamrából fogyasztunk, mert még a friss zöldségek váratnak magukra. Bár nagy áruházakban már mindenkor kaphatóak.
Hozzávalók:
- Szalonna füstölt, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika
- Sárgarépa, fehérrépa egy-egy db, egy kis zeller.
- 1 evőkanál piros arany házi, vagy egy paradicsom,
- 2 evőkanál ketchup saját készítésű.
Ezeket megdinszteljük, ilyen sorrendben adagolva, csak a fokhagymát adjuk a végén hozzá, tegyünk hozzá 1 teáskanál őrölt piros paprikát és öntsük fel vízzel.
A többi hozzávaló:
- Cékla,
- Zöldbab
- Borsó
- Burgonya
- Vörös babkonzerv /egy doboz a leve nélkül/
- Száraz tészta ízlés szerint itt most rövid cső, olasz
Fűszerek
- Só, bors, kakukkfű, bazsalikom, majoranna, babérlevél, /bazsalikom az friss zöld/
- Oregánó.
A többi hozzávalókból először a céklát főzzük kicsit, majd adjuk hozzá a zöldbabot és a többit is. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket is. Csak a legvégén adjuk hozzá a konzerv babot.
Tálaltam medve hagymával, póréhagymával, sajttal.
Nálunk sok medvehagyma terem vadon, erdőszélekben, erdőkben. Ilyen kora tavasszal kell szedni, ilyenkor biztonságos nem lehet összetéveszteni a mérgező gyöngyvirággal, mert az még nem hajt ki. Ha megdörzsöljük a leveleket akkor érezzük a fokhagymás illatát.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!