Tipp: Ha vásárláskor néhány szelettel többet veszünk, azt bepácoljuk, só, bors, mustár és olaj keverékkel, betesszük a fagyasztóba akkor és a maradék zsemlyéket, vagy akár a fehér kenyeret felkockázzuk kevés olajjal permetezve, sütőben kicsit megpirítjuk akkor pikk-pakk elkészülhet az ebédünk.
Hozzávalók:
- 4 szelet bepácolt tarja
Gombóchoz:
- 3 db zsemlye kocka pirítva
- 2 db héjában főtt burgonya
- 1 db tojás
- 2-3 evőkanál liszt szükség szerint
- 2 dl tej
- Só, bors, 1 csokor petrezselyem vágva
Mártáshoz:
- 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, egy cikk zeller, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors, babérlevél, citrom, mustár, cukor
- Tejföl, ízlés szerint.
Elkészítés:
Megfőzzük a zöldségeket a mártáshoz. A burgonyát héjában a gombóchoz.
Megsütjük a húst.
Ha megfőtt a zöldség leturmixoljuk, kevés cukrot pirítunk arra rátesszük a zöldségünket. Ízesítsük citrommal, mustárral, tejföllel, szükség szerint édesítsük.
Gombóchoz a főtt burgonyát reszeljük le, a zsemlye kockákat öntsük le a tejjel, várjunk míg megszívja magát a tojással liszttel, vágott petrezselyemmel, borssal készítsünk gombócokat és főzzük meg forrásban lévő vízben. (tegyünk a gombócokhoz egy kanál házi zsírt).
JÓ ÉTVÁGYAT!