Régi recept alapján készült, hajdani falusi disznóvágások elmaradhatatlan süteménye. Úgy készítettem, ahogy édesanyám, nagyanyám is készítette, vagy, ahogy emlékezem rá. Nincs meg hamar, sokszor kell hajtogatni, legalább háromszor. Leginkább a kiváncsiságom vezérelt, elkészítésében. Nem egy diétás süti, sokan vannak, akik szeretik.
Hozzávalók:
- 40 dkg friss sertésháj darálva
- 70 dkg liszt, ebből 10 dkg rétesliszt
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál cukor, pici só
- Diónyi sertészsír, vagy kicsivel több margarin
- 2 evőkanál 10 %-os ecet
- 2 evőkanál pálinka, vagy rum
- 1 tk sütőpor
- 2,5 dl szódaviz
- Töltelék: szilvalekvár, szóráshoz porcukor, vanília
Elkészítés:
A hájat a liszt mennyiségéből 10 dkg-ot elveszünk és ezzel jól összegyúrjuk. Hideg helyre tesszük, amíg a tésztát elkészítjük. A tészta hozzávalóit nagyon jól összedolgozzuk, míg hólyagos nem lesz, rugalmas, rétestészta keménységűre. Én ezt robotgép dagasztókarral. Egy kicsit pihentessük kb. 20 percig. Nyújtsuk ki elég vékonyra úgy másfél centire és a hájas csomagot a közepére helyezve kenjük szét a tésztán. Hajtsuk össze, ezt én úgy szoktam tőlem a közepéig, felém a másik felét, balról jobbra, jobbról balra. Pihentessük, majd ezt a a tésztát háromszor nyújtsuk ki és hajtogassuk, 20 perces várakozással. Végül kb 2,5 centire nyújtsuk ki. Egy széles kést forrósítsunk fel, ezzel vágjunk 3 cm csíkokat, amelyből vágjunk rombuszokat. 220 fokos sütőben süssük meg. A végeikből lekvárost szoktam készíteni. Lehet egy formával, mint a linzert vagy, gyűrüket és abba lekvárt tenni.
JÓ ÉTVÁGYAT, SOK SÍKERT!