Egy finom krémleves, ami gyorsan elkészül. Ezt is sokan sokféleképpen készítik. Nem kell hozzá sok hozzávaló, én így készítem:
Hozzávalók:
- 3 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj, vagy margarin
- 2 dl tej, l dl tejszín, l-2 evőkanál tejföl keveréke
- Só, fehérbors, szerecsendió
- Levesgyöngy, pirított zsemlyekocka sajttal szórva
- Reszelt sajt
- l db zöldhagyma, póréhagyma
- 1 evőkanál liszt, vagy keményítő
Elkészítés:
Vajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, rátesszük a lisztet amikor már majdnem megpárolódott és egy kicsit vele is pirítjuk. Felöntjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk és forraljuk, főzzük. Majd turmixoljuk le az egészet. Tegyük vissza főni, pótoljuk kicsit még vízzel, majd öntsük fel a tejszínes keverékkel, reszeljünk bele szerecsendiót és forraljuk fel. Készíthetünk hozzá sajtropogóst. Forró serpenyőben, amit halványan kentünk ki olajjal, rászórunk reszelt sajtot és megsütjük. Lapos fém lapáttal meg is tudjuk fordítani. Ugyanígy lehet vékony sajtszeleteket sütni.
Tálaljuk, zöldhagyma, póréhagyma karikákkal, pirított zsemlyekockákkal, vagy levesgyönggyel.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!