Derelye, barátfüle, nudli mindezeket burgonyával készítem. Most édesburgonyával, mely szép narancsosra festette a tésztát, igaz a fotókon sajnos ez nem látszik. Töltve vannak házi szilvalekvárral és naspolya lekvárral is. A leeső részekből nudlit készítettem. Nem forgattam pirított zsemlyemorzsába, inkább „meztelenül” szeretjük.
Hozzávalók
- ½ kg édesburgonya főzve
- 25 dkg liszt (ez hozzávetőleges lehet, hogy kevesebb is elég)
- 1 tojás
- Kevés só
- Szilvalekvár vagy ízlés szerint más a töltelékbe
- Derelye kiszúró forma
Elkészítés
Az édesburgonyát kevés vízben megfőzzük, pépesre törjük. Kicsit kihűtjük. A liszttel és kevés sóval összegyúrjuk. Ha szükséges a főző léből adhatunk hozzá. A tésztának, rugalmasnak, könnyen nyújthatónak, nem ragacsosnak kell lennie. Kinyújtjuk, a derelye formával köröket vágunk, ebbe töltjük a lekvárt. Majd összezárva a formát szépen összeragad, minden tojás kenés nélkül. Ez a legegyszerűbb módja a derelye készítésének.. A leeső részekből nudlikat formálhatunk. Ha nincs derelye formánk, akkor két lapot nyújtsunk, azt kenjük le tojással, ezen osszuk el a lekvár kupacokat, a másik lapot hajtsuk rá. Derelyevágóval vágjuk a négyzeteket. Forrásban lévő vízben főzzük ki. Ha a tetejére feljönnek a tészták, még főzzük tovább pár percig, vastagabb a tészta, több főzés kell.
Tipp: adtam hozzá házi naspolya lekvárt is, levendulás stevia szórással tálalva.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!