A gyerekekkel nem mindig könnyű megetetni a zöldségeket, sőt turmixolás nélkül sokszor lehetetlen is. Érdekes módon ezt a levest, mindig jóízűen ette az unokám, aki egyébként irtózik a zöldségektől. 😀
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 szál közepes sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 db leveskocka (kihagyható)
- 1 csapott ek liszt
- só
- bors
- pirospaprika (helyettesíthető kalifornia paprikával is)
- 1 tejföl (vagy tejszín)
- 1 ek liszt
- zsiradék (olaj, kókuszolaj, sertészsír)
A zsiradék kis részét forrósítjuk, majd a karikára vágott sárgarépát megpirítjuk rajta. Utána alacsonyabb lángon pároljuk vele együtt az apróra vágott vöröshagymát is. (Szükség esetén löttyintésnyi vizet hozzáadva) Mielőtt felengednénk vízzel hozzáadjuk a karfiolt és a petrezselyemzöld egyik felét is, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk.
A zöldségeket puhára főzzük, a leveskockát is beletéve, majd amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a petrezselyem zöld másik részét.
Külön edényben kis zsiradékon zsemleszínű rántást készítünk az apróra vágott fokhagymagerezddel, majd ezt kis levessel felengedve ugyanebben az edényben hozzákeverjük a tejfölt is. Az egészet a leveshez öntjük, amit még pár percig továbbfőzünk.
Zellerlevéllel, lestyánnal díszítve forrón tálaljuk.
Jóétvágyat!
Pirimama