Kiskertekben termelt zöldségfélék nagyon finomak, ízük is más. Így van ez a korai zöldborsóval is. Felénk leginkább cukorborsónak híják. Amikor fejtjük a zsenge borsót, akkor majdnem minden másodikat megesszük nyersen. A borsó levest is többféleképpen készítik el én most ezt rántással és eperlevél tésztával, úgy ahogy anyáink szokták régen.
Hozzávalók:
- ½ kg fejtett zöldborsó
- 2-3 db sárgarépa friss
- 2 db petrezselyem gyökér zöldjével
- 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 szeletke zeller
- Olaj igény szerint
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál piros őrölt paprika
- Eperlevél levestészta igény szerint
Elkészítés:
A zöldségeket olajon megpárolom. Ezt minden zöldséglevesnél így kezdem. Van, aki a borsót is párolja, én nem szoktam, mert zsenge és akkor nagyon szétfő. Petrezselyem zöldjét is belerakom a pároláshoz. Felengedem vízzel, megsózom. Hozzáadom a vöröshagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, zellert. Mivel ezek is friss termések, ezért ha már forr egy öt percig belerakom a borsót. Ez is nagyon hamar megfő. Készítek egy pirospaprikás rántást. Belefőzök eperlevél levestésztát. Lehet persze más tésztát is, nagyon finom vajas galuskával is.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!