Nagyon finom. Munkaigényes, ahogy én készítem, de megéri. Sokan sok féleképpen készítenek zakuszkát. Magam sem készítem mindig ugyanúgy.
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 1 kg cukkini
- 1 kg vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kg piros kápia paprika
- 1 doboz vörös babkonzerv
- 2 dl paradicsomlé
- ½ liter étolaj
- Só, bors, bazsalikom igény szerint
- 2 evőkanál balzsam ecet krém, ha szükséges édesíthetjük
Elkészítése:
A padlizsánt és a piros kápia paprikát egészben sütőben megsütjük. Olajozzuk be a tepsit. Ha megsült kaparjuk ki a padlizsánok belsejét. A paprikának húzzuk le a külső héját, a csumáját szedjük ki, a magját azt hagyjuk meg a zakuszkában. A cukkinit vágjuk kis kockákra és az olaj felén süssük meg, sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát szeletelve szintén süssük meg az olaj másik felében, sózzuk. Az egészet turmixoljuk le, a paprika magokkal, a babbal együtt, a levét ne tegyük hozzá. Kapunk egy sűrű krémet. Ezt főzzük fel, tegyük hozzá a balzsam ecetet, bazsalikomot, paradicsomlét. A fokhagymát reszeljük bele. Természetesen az olajjal együtt végezzük a műveleteket. Akkor lesz jó, ha az olaj nem válik ki. Forrón töltsük meg az üvegeket. Én ezt is fejre állítom pár percre. Száraz dunsztba tegyük, másnapig.
Finom egy puha magos, barna házi kenyérrel.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!