Ha bő a termés a zalai erdőkben, akkor jut szárítani is. Nálam mindig van szárítva. Belőle ízes levesek készíthetők. Főzelékbe is használom. Legjobban a burgonyához. Ehhez a krémleveshez friss sampinyon gombát is tettem. Házi sajtos bagettel akár egytál étel is lehet.
Hozzávalók:
- 5-6 dkg szárított vargánya
- 5 db friss sampinyon gomba
- ½ kg burgonya
- 1 db vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 szelet füstölt szalonna (elhagyható)
- 1 kisebb ágacska rozmaring
- Só, bors, majoranna, pici kakukkfű
- 2 dl tejföl + 1 dl tejszín
- 1 evőkanál házi pirosarany, vagy őrölt paprikapor
Elkészítés:
Előkészítjük a hozzávalókat. A burgonyát felkockázzuk. A gombát felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk. A szalonnát is apróra. A vargányát pár percre hideg vízben áztatom. A szalonnát lepirítom kevés olajat adok alá, ebbe bedobom a hagymát, zöldpaprikát és tovább dinsztelem, végén hozzáadom a pirosaranyat, vagy paprikát, fokhagymát és a gombát. Egy kicsit még pirítom és hozzáadom a burgonyát. Felengedem vízzel, beleteszem a vargányát a vízből. Sózom, fűszerezem, beleteszem a rozmaring ágacskát is. Ha megfőtt a leves háromnegyed részét leturmixolom a tejföllel és a tejszínnel együtt. Visszateszem a tűzhelyre, ha szükséges adok hozzá még vízet, dobok bele egészben pár szem apróbb sampinyont és beforralom. Ekkor szoktam a fokhagymát belereszelni.
Tipp: tetejére tálaláskor pár petty tökmagolajat csepegtetek.
JÓ ÉTVÁGYAT!