Saját magunk teszünk télire savanyúságot az mindennél többet ér. Ízek, zamatok a magunké. Ki hogy szereti. Ez is olyan ahány ház annyi szokás, jól bevált recept. Mehet bele kapor vagy torma, mustármag, koriander, bors, hagymák stb. Mi leginkább a kaprosat szeretjük. Most amit bemutatok az kiskertben termett. Folyamatos az eltevés, ezért egyszerre nem sok kerül az üvegekbe.
Hozzávalók:
- 2-3 kg uborka apróbb, vagy a nagyja hasítva
- Kapor igény szerint
- Bors pár szem, babérlevél 1 db üvegekként
- Negyed vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma szintén üvegekként
- 3 liter víz
- 2,5 dl 2o %-os ecet
- 3 evőkanál só
- 1 csésze cukor (2,5 dl)
- 1 teáskanál natriumbenzonát
- Borkén, üvegekként egy késhegynyi
A hasított uborkához: minden üveg aljára egy fej gyalult vöröshagyma, mustármag, pár szem bors, koriander. A mustármagból egy evőkanál, a korianderből l kávéskanál üvegekként.
Elkészítés:
Az uborkákat jól megmossuk, szivaccsal szoktam. A nagyobbját meghámozzuk, csíkokra vágjuk hosszában. Ha magos nagyon akkor azt már ne rakjuk bele. Az üvegek aljára tegyünk kaprot. Rendezzük bele az uborkákat, közben helyezzünk el gerezd fokhagymát, egy babérlevelet, egy negyed vöröshagymát, pár szem borsot. A csíkokra vágottak üvegének aljára rakjunk bőven legalább egy fej gyalult vöröshagymát, a egy kanál mustármagot, a tk. Koriandert, pár szem borsot. Készítsük el a felöntőlét. A vizet sóval forraljuk fel. Forráskor öntsük bele az ecetet, tegyük hozzá a cukrot, natriumbenzonátot. Ha felforrt, a kis uborkákra, vagyis az egész uborkákra még forrón merjük rá a levet. Nem zárjuk le azonnal. A csíkokra vágottra csak akkor ha kihűlt. Ekkor tegyünk a tetejükre késhegynyi borként. Ha már langyos lehet tetőt rakni, tető alá rakjunk celofánt.
JÓ MUNKÁT HOZZÁ!