Nem hagyományos, búzadara az nincs benne. Zizzu pedig a menyem, tőle ered ez a recept. Extrát az adja, hogy töltve van. Ez most ribizli zselével és áfonya lekvárral, amely házilag készült. Lehet tölteni csokoládéval akár. Másnap is puha marad. Fagyasztani is lehet, akkor is finom marad. Nem zsemlyemorzsába van hempergetve, hanem törökméz szórással.
Hozzávalók:
- ½ kg túró
- 4 db szikkadt vizes zsemlye /felkockázva/
- 4 db tojás
- 4 evőkanál étolaj
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor és 1 cs vanília, pici só, a cukor helyett (egy evőkanál eritrit+stevia keverék)
- 1 kicsi doboz tejföl
- Áfonya lekvár, ribizli zselé igény szerint a töltelékbe
Törökmézhez:
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vaníliával kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, tejfölt, túrót, zsemlyekockákat és a lisztet. picit sózzuk. Állni hagyjuk, kb 2 órát. Felverjük a tojások fehérjét és hozzáadjuk a masszához. Lisztes kézzel formáltam. Gombócokat tölthetjük, vagy csak natur kifőzzük forró vízben. Ha feljön a tetejére, akkor még nem kész még tovább főzzük percekig. A törökméz úgy készül, hogy a mézet, cukrot felmelegítjük, kissé karamellízálódik, de nem nagyon, ne égjen meg. Szórjuk bele a szódabikarbónát, habozni fog, vigyázzunk. Öntsük olajozott tepsibe. Egy óra múlva törik, alkalmas a szórásra.
JÓ ÉTVÁGYAT!