Régi, otthoni ízek. Igazából bélest szeretettem volna, de ez lett belőle, lepény. Igy is finom lett és egy nagy tepsivel, jutott szomszédoknak is. Próbáljátok ki, ha nem ismeritek.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin + 1 evőkanál zsír a dagasztáskor
- 1 db tojás
- 1 ½ dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- Só, cukor egy-egy teáskanál
- 1 kisebb főzőtök
- 20 dkg darált mák
- 1-2 evőkanál eritrit + steviával, vagy, cukor, ízlés szerint
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A liszthez adjunk sót, esetleg egy kevéske cukrot, morzsoljuk el benne a margarint, adjuk hozzá az élesztős tejet, tejfölt tojást és dagasszuk be, közben adjuk hozzá a lágy zsírt és azzal dagasszuk tovább. Takarjuk le, pihentessük, kelesszük meg. Közben a tököt hámozzuk meg, a belsejét, magos részét kaparjuk ki, gyaluljuk le. Darált mákhoz adjuk az édesítőt, vagy a cukrot és ezzel keverjük össze a tököt. Nem tettem bele semmi más ízesítőt, de adhatunk hozzá esetleg vaníliát. A megkelt tésztát jó nagyra nyújtsuk ki, duplájára, mint a tepsi. Helyezzük a kizsírozott tepsibe a nyújtófa segítségével úgy, hogy nem vágjuk el, tehát a fele a kerüljön a nyújtófára, ezt borítjuk rá, miután a tölteléket rászórtuk az alsóra. Így az egyik fele nem lesz vágott. Megkenhetjük, tojással, egy kis cukros tejjel, vagy tejföllel akár. Megsütjük.
Tipp: A tésztának rugalmas kell lennie, ezért ha szükséges még adjunk hozzá kis tejet.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!