Három szín lenne, de a meggy levével színezett nem igazán festette meg. Ételszínezéket nem szeretek használni. Így kissé fakultnak látszik. Azért ízre megfelel. Habtejszínnel dagasztva. Nem volt másik itthon. Méghozzá édesített tejszín, ezért a tésztába csekély cukrot tettem. Nem lett nagyon édes, nekünk megfelel. Lehet több cukrot használni.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 dkg friss élesztő, vagy 1 tasak szárított
- 2 evőkanál porcukor
- 1 db tojás + 1 tojás sárgája
- vaníliacukor
- 5 dkg margarin
- Pici só
- 1 evőkanál kakaó
- Meggybefőtt leve igény szerint
Elkészítés
A langyos tejben, egy kanál cukorral futassuk fel az élesztőt. Lisztbe tegyünk egy kis sót, az élesztős tejjel, tejszínnel, tojással, kissé olvasztott margarinnal, vaníliával jól dagasszuk meg. Én géppel. Készítsünk három cipót. Egyet hagyjunk világosan. Egybe dolgozzuk be a kakaót, amihez adunk egy kanál cukrot. Harmadikba a piros meggylét. Itt lehetséges, hogy szükség lesz egy kis liszt hozzáadásához. Kelesszük meg, legalább a duplájára. Ha megkelt egyenként nyújtsuk ki őket. Egymásra fektetjük, nyújtófával a hármat is nyújtsuk egybe. Csavarjuk fel. Tegyük kuglóformába, amit jól kivajaztunk. De tehetjük kalácsformába is, akár tepsibe is süthetjük. 180 fokon süssük. Ha teteje már píros tegyünk rá alufóliát. Szilikonos formában sütöttem, ezért tűpróba után, ha már jól átsült, akkor kifordítottam a formából és a rácson az alsó felét még tovább sütöttem.
Tipp. Bodza zselével tálaltam, megszórhatjuk porcukorral is.
JÓ ÉTVÁGYAR KÍVÁNOK!