Én hívom szakállasnak, mert bele forgattam reszelt sajtba és olyan szakállas lett. Egyszerű recept. Burgonyás, hűtős, élesztős, sajtos. Egyszerűen finom.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin, 5 dkg házi zsír
- 25 dkg áttört főtt burgonya
- 1 kis doboz tejföl
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 3 db tojás
- Só
- 20 dkg krémsajt, 20 dkg trappista sajt
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, pici cukorral. A lisztbe szórunk, szerintem ízlésnek megfelelően sót, elmorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a burgonyát, tejfölt, az élesztős tejet, egy tojást és jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk, megkenjük puha margarinnal és lekenjük egy felvert tojással is. Majd hajtogatjuk, de csak egyszer. Én úgy szoktam, először tőlem a tészta feléig, majd felém rá a hajtásra, balról jobbra közepéig és jobbról balra rá. Egy kicsit lelapoggatjuk, becsomagoljuk és mehet a hűtőbe. De ha, akarjuk keleszthetjük is akkor utána meg is süthetjük. Ha hűtős, akkor kivéve kicsit kelesztjük és szaggatjuk, a tepsibe is kelesztjük. Tetejét tojással kenjük le. Süssük meg. Ha kihűltek vegyük ketté a pogácsákat kenjük le a krémsajttal úgy, hogy az összeragasztásnál is legyen kis sajt, jobban ragad rá a reszelt. Hempergessük meg a reszelt sajtba.
Tipp: a végeiből perecet fonhatunk és úgy süssük meg.
JÓ ÉTVÁGYAT!