Réteges, sajtos kenyér, vagyis inkább kalács. Azért huziga mert nem kell hozzá kés, csak úgy huzgálni kell, a rétegek miatt ez könnyen megy. Ízletes, finom szeder, vagy áfonya lekvárral, vagy sonkával.
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 140 ml tej
- 2 db tojás
- 4 dkg vaj
- 10 dkg sajt reszelve
- 2,5 dkg élesztő
- Só, pici cukor az élesztő felfuttatásához
- Rétegek közé: 4 dkg olvasztott vaj, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, beleütjük a tojásokat, beletesszük az olvasztott vajat. A lisztbe szórjuk a sót, reszelt sajtot, beleöntjük az élesztős masszát és jól bedagasztjuk. Dagasztógépben szoktam ezt a műveletet elvégezni. Dagasztás közben még az elején egy kanál étolajat teszek a gépbe. Kézi dagasztásnál is használjuk ezt. Ha már megkelt lazán gyúrjuk át, nyújtsuk kb 3ox3o centiméteresre. Kenjük le az egészet az olvasztott vajjal, szórjuk rá a reszelt sajtot. Vágjunk 6 db csíkot és ezeket rakjuk egymásra. Majd ezeket szintén vágjuk 6 felé. A vágási felületükkel felfelé rakjuk szorosan egymás mellé egy sütőformába. Hagyjuk kelni legalább fél órát. Majd süssük meg l70-180 fokon.
Tipp. Tálaltam bodzalekvárral, sonkával, kaviáros töltött tojással, sajttekerccsel.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!