Valamikor régen kaptam egy üveg rózsa lekvárt. Isteni finom, zamatos, illatos volt. Néha-néha én is készítettem, de sohasem sikerült olyanra. Mivel adott a rózsa, vörös, bordó rózsa ezért ismét próbálkoztam. Fenomenális lett. Nem egy ördöngős dolog elkészíteni. Sok idő és anyag sem kell hozzá Feldobhatjuk egy pár levendula virággal..
Hozzávalók:
- 2 marék bordó, vagy vörös rózsaszirom
- 1 db alma
- 1 db citrom leve
- 25 dkg cukor
- Vanília aroma
- 1 mokkáskanálnyi kardamon
- Pár db levendula virág.
- 2 db piros tortazselé
- 3 ½ dl víz a rózsához 3 dl a tortazseléhez
Elkészítés:
A rózsákat lehetőleg a fejével együtt vegyük le. Egy ollóval a végén lévő fehéret, ami a tövénél van, vágjuk le. Azért így mert különben nagyon sok idő, míg egyenként tennénk.
A rózsaszirmokat az almával, egy kevés citromhéjjal, 3 ½ dl vízzel, főzzük fél óráig. Turmxoljuk le. Főzzük újra rövid ideig a 20 dkg cukorral, citromlével, kardamonnal. A tortazselét keverjük el szárazon az 5 dkg cukorral, adjunk hozzá 3 dl vizet. Jól keverjük el. Öntsük a rózsalekvárhoz és forraljuk 3 percig. Közben adjuk hozzá a vaníliát. Merjük forrón az üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre öt percig, aztán vissza.
Tipp. A végén a fehéreket mindenképpen vágjuk le, mert az a rész megkeseríti. Én az üvegekbe raktam egy-egy levendulavirágot is. Nem többet, mert nem volt több.
Akár ajándékba is adhatjuk.
SOK SIKERT ÉS JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!