Az elnevezés azért van, mert aranyként van kezelve. Imádjuk mindenki. Pörköltekhez, levesekhez, húsokhoz, vagy egyszerűen a vajas kenyérre kenve. Téli vitaminforrás. Nem tudok eleget készíteni belőle, ez fogy el legelőbb.

Hozzávalók:

- 4 kg piros kápia paprika, friss érett
- ½ kg paradicsom
- Só ízlés szerint
- 1 teáskanál nátriumbenzonát
Elkészítés:

Elkészítése nagyon egyszerű. A paprikát jól megmossuk, kicsumázzuk a magházától megszabadítjuk, felszeleteljük, nem fontos apróra. Feltesszük főni, hozzáadva a paradicsomokat felszelve és fél liter vizet. Puhára főzzük, eleinte fedő alatt, párolva. Majd fedő nélkül, hogy párologjon el belőle a felesleges víz. Kevés maradhat alatta. Kicsit kihűtjük és leturmixoljuk. Sűrű szövésű szűrőn átpaszírozzuk. Ez fontos, így kapunk szép, héjnélküli lekvárt. Visszatesszük a tűzhelyre, forraljuk még kicsit, sózzuk, tegyük bele a nátriumbenzonátot. Körülbelül 15 perc még a forralás. Forrón üvegekbe zárjuk. Fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé öt percre. Ezzel kész vagyunk.

Megjegyzés: A paszírozott lekvár akkor lesz jó, ha pöfög mint a vulkán, a kanálról lecsöppenve a fazékba nem folyik el azonnal. Ilyenkor kell kevergetni. Ez nekem mindig bevált és sohasem romlott meg.

JÓ KÉSZÍTÉST!