Egyszerű elkészíteni, a piskóta hamar meg van, a krém is, ami macerásabb az a díszítés, a grillázs, de az se ördöngös, elővigyázatosságot igényel a készítése.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 db közepes tojás
- 6 kanál liszt
- 4 evőkanál cukor, vanília
- Mokkáskanálnyi sütőpor
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl tejszín
- 3 evőkanál vanília cukor
Grillázshoz:
- Cukor /tetszőleges/
Elkészítés:
A piskótát így készítem. Különválasztom a tojásokat, a fehérjét felverem gépi habverővel, fokozatosan adom hozzá a cukrot és egyenként a sárgájukat, jó habosra felverem.
A lisztet csak lazán beleforgatom. Közepes torta formában sütöm 170 fok, légkeverés, kb. 20 perc. Ha kihűl kettévágom.
Krém készítése, a mascarponét a cukorral jól kikeverem, a tejszínt a csokival vízgőz fölött felmelegítem, nem forralom, kihűtöm, majd felhabosítom. Végül a kettőt összekeverem és megtöltöm a piskótát, a külsejére is hagyok.
Díszítés, a grillázs, kb. 10 dkg kristálycukrot fém edénybe barnulásig, folyton kevergetve melegítsük fel, vajazott fémtálcára öntsük ki, bármilyen figurákat és még mielőtt teljesen kemény lenne éles késsel vegyük fel. Ahogy hűl lehet belőle a szálakat húzni.
Az edénybe keményedett grillázst is tudjuk használni: kevés vizet öntünk bele egy evőkanál keményítővel beforraljuk és kész a karamellaöntet.
JÓÉTVÁGYAT!