Bármilyen töltelékkel finom. Csak összegyúrjuk és már készíthetjük is. Nem kell keleszteni. Most kétfélét sütöttem. Túrós és mákos töltelékest. A mákot mindig lazítsuk valami gyümölccsel, netán cukkínivel, leginkább almával szoktam.
![](http://pirimamakonyhaja.hu/wp-content/uploads/2020/10/retes1-1-1024x768.jpg)
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás és egynek a sárgája
- 1 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- Csípet só
Töltelék
![](http://pirimamakonyhaja.hu/wp-content/uploads/2020/10/retes2-1024x768.jpg)
![](http://pirimamakonyhaja.hu/wp-content/uploads/2020/10/retes4-1-1024x768.jpg)
- 0,5 kg túró
- 20 dkg darált mák
- 2 db alma
- Cukor, citromhéj, mazsola, vanília ízlés szerint
![](http://pirimamakonyhaja.hu/wp-content/uploads/2020/10/retes3-1-1024x768.jpg)
Elkészítés
Az élesztőt tejben, cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal csípet sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk élesztős tejet, tojásokat és jól bedagasztjuk. Négy cipót gyúrunk. A töltelékeket elkészítjük. A mákba belereszeljük az almát, ízesítőket, cukrot adunk hozzá. A túróba reszelünk citromhéjat, vaníliát, cukrot, mazsolát adunk ki hogy szereti. Én egy kis tejfölt, vagy vanília pudingot adok hozzá. Ez attól függ, hogy a túró száraz-e, vagy nem. Ha száraz akkor tejfölt és azért ehhez is mehet egy kanál pudingpor, vagy ha laza túró akkor csak pudingport adok hozzá. Ezek után kinyújtjuk a cipókat kb. 25 széles és 3o cm-es hosszúra. A közepébe egy csíkban rakjuk a tölteléket. A szélet a töltelékig 1,5 cm széles csíkokban ferdén felvágjuk. Ezekkel fedjük le a tölteléket úgy, hogy mindig egyet-egyet minden oldalról ráhajítunk. Egyben rakjuk a tepsibe. Négy szál lesz belőle. Lekenjük tojással és megsütjük.
![](http://pirimamakonyhaja.hu/wp-content/uploads/2020/10/retes5-1024x768.jpg)
![](http://pirimamakonyhaja.hu/wp-content/uploads/2020/10/retes6-1024x768.jpg)
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!