Valamikor régen egy kedves ismerősömtől kaptam ezt a receptet. Féltve őrzöm, de most közre adom. Egész családom, főleg az unokák így szeretik a házilag készített ketchupot. Bátram ajánlom az elkészítését, szerintem mindig nyerő. Nem nehéz a készítése, igaz turmixolni és paszírozni is kell, ha jól megfőzzük, akkor ez könnyen megy.
Hozzávalók:

- 1 kg érett paradicsom, legyen 1 liter lé legalább
- 1 kg érett piros paprika lehet benne erős is
- 40 dkg vöröshagyma
- 25 dkg alma
- 25 dkg cukor
- 10 dkg szilva
- 3 evőkanál só, 1 evőkanál piros őrölt paprika (a paprikát csak a kész paszírozott lébe majd)
- ½ dl 10 %-os ecet
- 1 dl fehér bor
- 1 mokkás kanál natriumbenzonát
- Szegfűszeg, szegfűbors, borsikafű, rozmaring, lestyán, zeller levél. Ezeket szárítottal is pótolhatjuk, ha nincs zöld. (szegfűszeg, szegfűbors ezekből kb 15-15 db) többiből egy evőkanálnyit.
Elkészítés:


A hozzávalókat feldaraboljuk, nem kell apróra, az almát héjastól, az almának, paprikának a magházát eltávolítjuk, szilvát magozzuk. A tartósító és a őrölt paprika kivételével az egészet egy óráig főzzük. Leturmixoljuk, ha már egy kicsit hűlt. Az egészet átpaszírozzuk egy szitán. Felfőzzük az egészet, ekkor tegyük bele az őrölt piros paprikát és a tartósítót. Főzzük 10 percig, kevergetve. Forrón rakjuk üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejtetőre, öt percig. Mehet a polcra.

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!