Régóta sütögetek kenyeret, kísérletezek vagy a már jól bevált módot választok. Jobban szeretjük a boltinál, bármilyent is vásároljunk. Ez a kenyérke kovásszal készült. Kovász receptet sokfélét lehet találni a keresőben. Én a hetedik napon használtam a kovászt. A kovászos kenyér hosszú készítési időt vesz igénybe. A kovász mellett még egy kis ( 1 dkg) élesztőt is használtam a biztonság kedvéért.

Hozzávalók.
- 35 dkg kenyérliszt BL 80-as
- 15 dkg fehérliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 15 dkg kovász
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 2 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál só
- 3,5 dl víz
- 2 evőkanál joghurt
- 1 dkg élesztő
- 1 db dinsztelt vöröshagyma a bagetthez

Elkészítés.
Legelőször a liszteket és a vizet csak ezt robotgéppel jól kidolgozzuk és állni hagyjuk egy jó fél órát. Utána hozzáadjuk a kovászt, burgonyapelyhet, sót, étolajat, joghurtot és az élesztőt. Jól bedagasztjuk, itt ha szükségesnek látszik adhatunk hozzá egy-két kanál vizet. Pihentessük, kelesztjük egy órát, másfelet. Langyos helyen letakarva, én kelesztő tálban. Ha jól megkelt hajtogassuk, gyúrjuk át, csapkodjuk párszor a gyúródeszkához. Majd kelesztjük ismét. Ezt a műveletet legalább háromszor csináljuk meg. Közben jó pár óra eltelik. A végén lazán formáljuk meg egy közepes tortaformába helyeztem. A bagetthez vettem ki egy kis darabot abba belegyúrtam a hagymát. Ha megkeltek az edénybe, lekentem langyos vízzel, bemetszettem előtte egy pengével és 220 fokos sütőben sütöttem. A sütő aljára kis edénybe forró vizet tettem.

JÓ SÜTÖGETÉST!
TIPP: Lehet csak élesztővel akkor 3 dkg kell hozzá.
