Nem mondanám, hogy egyszerű elkészíteni, de megéri, nagyon finom. Rengeteg alma termés volt, ami leginkább a sütéshez felel meg, ezért ősszel, télen sok almás süti készül nálunk. Ezt csak cukorral lehet elkészíteni a jelenlegi tudásom szerint. A karamellt csak abból. Kell készíteni egy kelt tésztát, jó a csigatészta recept, de én ezt most egy kalács recept szerint készítettem.
Hozzávalók
Kalácshoz
- 50 dkg liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 db tojás
- 1 dl tejszín + 1 ½ dl tej
- 2 dkg élesztő
- Csipet só
- 5 dkg margarin a tésztába + 5 dkg a kenéshez
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kg alma hámozva cikkekre vágva
Karamell
- 15-20 dkg kristálycukor
- 6-8 dkg margarin
Elkészítés
A hozzávalókból a fahéj és az 5 dkg margarin kivételével dagasztunk egy tésztát, megkelesztjük duplájára. Kinyújtjuk nagy lappá kb 1 cm-re, megkenjük az 5 dkg olvasztott margarinnal és ráhintjük a cukrozott fahéjat. 5 centiméteres csíkokra vágjuk és felcsavarjuk egyetlen egy óriás tekercsnek. A cukrot megolvasszuk aranybarnára, eleinte keverjük csak. Vigyázzunk minden cseppje éget. Vége felé tegyük bele a margarint, tegyük hozzá az almákat. Az egészet egy kivajazott tortaformába (20cm-es) öntsük. Erre tegyük rá az óriás csigát. Nem kell várni, tegyük sütőbe 180 fokon süssük. Majd sütés után fordítsuk az egészet egy nagy tányérra, vagy tálcára. Így a karamellás almás kerül felül.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!