Nemcsak ünnepkor már a hétköznapokon is könnyen elkészíthetjük. Dagasztógéppel dolgozom legtöbbször. Siker nem marad el. Finom, foszlós lesz a kalácsom.
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
2 dl zsíros tej
1 dl tejszín
2,5 dkg friss élesztő
Pici só
1 evőkanál porcukor a tésztába, plusz 4 evőkanál porcukor a krémbe
2 tojás
20 dkg margarin
2 evőkanál kakaó, ehhez pici fahéj
Elkészítés
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, a tejek langyosak. Az élesztőt egy kanál porcukorral egy dl langyos tejben futtassuk fel. A lisztet szitáljuk át, szórjuk meg a pici sóval, mélyedésbe üssük bele egy egész tojást és egy tojás sárgáját. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a tejszínt, ha lehet habtejszínt és maradék tejet. Dagasszuk be jól, közben egy kanál olvasztott margarint is adjunk hozzá. Kelesszük duplájára. Közben a margarint cukorral, kakaóval, igény szerint fahéjjal jól keverjük össze. A megkelt tésztát osszuk négy felé, pihentessük még 10 percet. Nyújtsuk téglalap alakura, osszuk el a kakaós masszát négy részre, ezzel kenjük meg a nyújtott tésztát, csavarjuk fel mind a bejglit. Kettőt összefonva rakjuk kalácssütő formába. Kenjük le a tojásfehérjével, vagy egész tojással. Süssük meg 180 fokon szoktam légkeverésen.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!