Évente szedjük, szárítjuk a gyógynövényeket, teához. Idén nem sikerült kamillát szedni nem volt alkalmas hely. Nagy keletje van, főleg télen megfázás idején. Ezekből lehet összeállítani megfelelő mennyiségben a teát. Gyümölcsöt, most apró szemű cseresznyét aszaltam, lehet körtét, almát is a reggeli teához. Gyógyteákhoz még szoktam szárítani csalánt, körömvirágot, citromfüvet, diófalevelet is. Ezek lelőhelyei mind a környezetemben találhatók. Pormentes, permetmentes helyeken. Most csak néhányat mutatok.
Ezek a következők:
- Bodza
- Fehér akác
- Hársfa
- Rózsaszirom
- Cseresznye
Ezekkel nem sok teendők van. Gondosan leszedjük a virágokat, csak a virágokat. Zöld részét vágjuk le. A cseresznyét magozzuk ki. Aszalógépbe terítsük el, vágjunk bele sütőpapírt, hogy a szirmok ne potyogjanak le. Alulra rakjuk a cseresznyét, ha nem külön aszaljuk. Kb 5o fokon szoktam. Vagy a virágokat kiterítve, szellős helyen terítőn, de nem napon. Még egy teendő fontos, a rózsaszirmok végén lévő fehéret azt vágjuk le, ollóval. Ez esetleg megkeseríti a teánkat. Tartsuk lezárható edényekben, lehetőleg ne legyen átlátszó.
Tipp: Készíthetünk hársfából szörpöt is. Citromkarikákkal, cukorral ízlés szerint egy marék hársfavirág, víz. Egy napig áztassuk, szűrjük le és azonnal fogyasztható. Próbaképpen készítettem, finom lett.
JÓ TEÁZÁST!