Főzzetek egy jó magyar gulyást, hívjátok meg barátaitokat. Mellé egy jó pohár bor az esti beszélgetésekhez, vagy partikhoz. Finom ez pulykahússal, sertéssel, de legjobb marha lábszárból. Enyém pulyka felsőcomb filéből készült.
Hozzávalók
- 60 dkg pulyka felsőcomb filé
- 60 dkg burgonya
- 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyem gyökér, fél zeller
- 1 db zöldpaprika
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál sertészsír, vagy más zsiradék
- 1 evőkanál házi paprikalekvár, vagy helyette 1 kisebb paradicsom, csípőset is tehetünk hozzá
- 1 kanál piros fűszerpaprika, őrölt köménymag, őrölt bors igény szerint, 2 db babérlevél
- 1 csomag petrezselyemzöld
- Csipetkéhez: 1 tojás, két kanál liszt, pici só
Elkészítés
A húst felkockázzuk. A szalonnát is. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. A sárgarépát, gyökeret, zellert, tisztítás után feldaraboljuk. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A zöldpaprikát szintén felaprózzuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk fel. A zsiradékra dobjuk a feldarabolt szalonnát, kicsit süssük, ehhez adjuk a vágott vöröshagymát és dinszteljük meg. Majd adjuk hozzá a zöldpaprikát is és a paprikalekvárt. Ezzel együtt még tovább dinszteljük. Ehhez adjuk a húst. Addig süssük, még nem fehéresedik és le nem sül a zsírjára. Ekkor adjuk hozzá épp, hogy csak egy deci vizet. Ismét süssük le amíg, el nem fő róla a víz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, pirospaprikát, a zöldségeket és borsot, babérlevelet, köménymagot és jól átforgatva még egy kicsit dinszteljük. Így érjük el a fínom ízeket, sűrűséget is. A vágott petrezselymet szintén adjuk hozzá. Töltsük fel 2,5 liter vízzel. Főzzük meg, úgy a vége felé tegyük hozzá a burgonyát. Tehetünk bele csipetkét is, amit az egy tojással és annyi liszttel, amit felvesz, készítsünk el. Kissé keménynek kell lennie és apró darabokat csipkedjünk a levesbe.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!