Sokak kedvence ez a zalai étel. Főleg ha van hozzá egy kis vadpörkölt zalai módra. A dödölléhez nem kell sok hozzávaló, csak erős kezek, jól át kell keverni, dagasztani. Jól lepirítva tejföllel, vagy önmagában is finom.
Hozzávalók:
- 1 ½ kg burgonya sárga
- 35 dkg liszt, ez opciós
- 3 db vöröshagyma
- Olaj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk. Vékonyra leszeleteljük, vagy apró kockára vágjuk. Lényeg, hogy egyformák legyenek nagyjából, hogy egyszerre puhuljanak meg. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Sózzuk meg eléggé, ha belemegy a liszt veszít a sósságából és lehet, hogy nem kell utólag sóznunk. Tegyük fel főni. Készítsük el a hagymát. Vágjuk apróra. Tegyük bő olajba és dinszteljük meg. Nem szoktam pirítani. Ha jól szétfőtt a burgonya, törjük össze. Ebbe a nem túl folyós masszába adagoljuk a lisztet, közben egy erős fakanállal jól keverjük, dagasszuk. Fent a tűzhelyen még ég alatta a láng. Amikor már úgy látjuk, hogy nem látszik liszt és egynemű a massza, olyan ragadós, csirizes akkor jó. A liszt lehet kevesebb, vagy esetleg több, függ a burgonya fajtájától is. Ha kész vagyunk, két kanál segítségével kanálnyit az olajos, hagymás masszába mártogatva szaggassuk ki egy serpenyőbe, vagy kinek mibe tetszik. Lepírítjuk. Ezzel kész.
Tipp: Tálalhatjuk tejföllel, pörkölttel. Most nekünk volt egy kis vadpörkölt.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!