Egy finom, élesztős egyszer hajtogatós burgonyás pogácsa. Nem szárad be, Sőt egy tésztából kétfélét is lehet sütni. A leeső részeket újra átgyúrom, kinyújtom, kocka alakura vágom, megtöltöm házi szilvalekvárral. Kifli alakura formázom. Tésztájába nem kerül cukor.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 25 dkg margarin + 1 evőkanál házi zsír
- 2 – 3 db tojás
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- Só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy mokkacukorral felfuttatjuk. A lisztet a sóval, 20 dkg margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, egy db tojást és jól összegyúrjuk. Pihentessük 10 percet. Nyújtsuk ki vékonyra. Kenjük le az 5 dkg puha margarinnal és egy felvert tojással. Hajtogassuk következőképpen: tőlem, felém, jobbról balra, balról jobbra. Ezt takarjuk le. Kelnie kell, nagyjából 3o-4o perc. Kinyújtjuk 2 cm magasra és kisebb szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírt rakjunk a tepsibe. Felvert tojásba tegyünk egy mokkás kanálnyi piros őrölt paprikát és ezzel kenjük le. A leesett szélekből lehet készíteni a szilvalekváros kifliket. Ha maradt tojásunk abba tegyünk egy kanál tejfölt, vaníliás cukrot és ezzel kenjük le. Hagyjuk pihenni még 20 percet, azután süssük. 180 fokon szoktam, légkeveréses.
Ebből a mennyiségből 36 db pogácsa, 9 db kifli készült.
JÓ ÉTVÁGYAT!