Amilyen korán csak lehet, olyan korán kell elkezdeni a befőzést, tartósítást, aszalást. Főleg ha van kertünk, növényeink. A bodza virágából finom szörp készülhet. Majd a terméséből lekvár, zselé. A virágából is készülhet zselé, most ezzel próbálkoztam sikerrel. Finom lett.
Hozzávalók:
- 15 db bodzavirág
- 1 db citrom
- 2 dl cukor (deciliter pohárral mértem)
- 1 db dzsemfix
- 7-8 dl víz
Elkészítés:
A bodza virágját a zöld szárától megszabadítjuk és azt egy befőttes üvegbe rakjuk. Ráöntünk 7-8 dl vizet. A citromot jól megmossuk. Én egy ecetes szivaccsal szoktam, ha nincs bio citromom. Felkarikázom és belerakom az üvegbe ezt is. Másnap a citrom levét is belenyomjuk, sűrű szitán leszűrjük. A levet feltesszük forrni. A cukrot összevegyítjük a dzsemfix-el és beleöntjük a bodza lébe. Felforraljuk, a forrástól számítva 3 percig főzzük, majd üvegekbe öntjük, jól lezárjuk, fejre állítjuk az üvegeket. Öt perc után visszafordítjuk és hagyjuk kihűlni.
Egy szelet vajas kaláccsal kitűnő.
JÓ BEFŐZÉST!