Hogy miért rétes leves? Nem tudom. Történet a következő: a család feje legalább fél évszázada hajtogatja, főzzünk már egyszer rétes levest. Én ezt eddig nem ismertem, nem is ettem ilyet. Ő elkészítette a prototípust, ahogy emlékezett a bakonyi, gyermekkor ízeire. Valójában nem rétes az ami a levesbe kerül, hanem egy gyúrt tészta, ami fel van csavarva, pirított darával töltve. Hogy valójában igy készült-e mondjuk 70 éve, csak az tudná megmondani, aki akkor készített ilyet, vagy átmentette a régmúlt idő receptjét. Mindenesetre másodszor is elkészítettem ezt az igazán laktató levest.
Hozzávalók:
- 1 csésze búzadara
- 3 dl liszt
- 2 db tojás
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 teáskanál őrölt piros paprika
- Só, esetleg bors
- Olaj

Elkészítés:
A búzadarát bő olajban arany barnára pirítsuk meg. Engedjük fel félpohárnyi forró vízzel és picit pároljuk meg. Készítsük el a levest. A vöröshagymát pirítsuk meg olajon, piros paprikával szórjuk meg, azonnal engedjük fel vízzel, legalább 3 liternyit. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Forraljuk fel.

Tészta készítése: A lisztet enyhén sózzuk meg és felvert tojással, amiből hagyjunk egy keveset a tészta kenéséhez, gyúrjunk egy sima tésztát. Ha szükséges pár csepp víz hozzáadásával. Nyújtsuk vékonyra, kenjük le a tojással, főleg a szélét. Terítsük rá a pirított darát, csavarjuk fel, mint a rétest. Vagdaljuk 2-3 centiméteresekre. A forrásban lévő levesbe főzzük meg.

Tipp: Úgy érzékeltem, hogy ez a tészta kicsit sok lenne, ezért egy nagyobb darabot olajon megpirítottam, minden oldalán. Ez így remek volt. Ropogós nasi.

JÓ ÉTVÁGYAT!