Azt mondják a bableves télire való, általában én is akkor készítem. Ez a leves is elég „testes”, egy szelet kovászos ropogós, friss rozskenyérrel, vagy pogácsával ebédnek is elég.
Hozzávalók:
- ½ kg füstölt oldalas
- 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, negyed zeller gumó
- 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 csomag petrezselyem zöld
- Őrölt pirospaprika, só ízlésnek megfelelően
- Liszt a rántáshoz és a csipetkéhez és
- 1 db tojás
- 1 doboz vörös bab konzerv
Elkészítés:
Megfőzzük előre a füstölt oldalast (levét félre tesszük, ezzel felöntjük majd a levest). A répákat karikákra vágjuk, a petrezselyem zöldet apróra vágjuk és kevés olajon megpároljuk, felöntjük a füstölt lével, ha szükséges még vizet adunk hozzá. Bele rakjuk a vöröshagymát, zellert, zöldpaprikát, 2 gerezd fokhagymát és megfőzzük.
Csipetke:
Egy tojást kevés sóval elkeverünk annyi lisztet teszünk bele amennyit felvesz és keményre gyúrjuk. Egy tálcára csipkedjük.
Ha megfőtt a zöldségünk, készítünk olajon egy-két kanál liszttel, piros paprikával fokhagymával rántást.(pirospaprikát és fokhagymát csak a végén adjuk a rántásba). Most önthetünk hozzá még vizet, jól felforraljuk, bele főzzük a csipetkét, visszarakjuk a füstöltet, reszelünk bele egy gerezd fokhagymát és szórjuk meg vágott petrezselyemmel. Öntsük bele a bab konzervet a végén, levével együtt.
Tálalhatjuk tejföllel
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!